Обади се

Плъхове? Прогонете ги от своя дом

Добавено на 2017-05-09 18:18:12 в Борба с гризачи

Плъховете са тихи, интелигентен, нощни гризачи, които населяват ареалите около дома, а понякога и самите жилищни помещения. Най-често тези гризачи не живеят непрекъснато в жилището, а се промъкват през нощта, когато са активните им часове за търсене на храна и вода. Борбата с тях е доста сложна и изисква двустранен подход. Улавянето и унищожаването на плъховете, които посещават нашия дом е само част от работата. Също толкова важно е да се постараем да държим плъховете далече от дома.

Да предпазим дома си от гризачи

Една от най-важните задачи в борбата с гризачите е да се блокира достъпа им до дома. Няма смисъл да се опитвате да запълните всички възможни дупки и отвори вътре в жилището -  невъзможно е да се справите с тях. Съществуват редица начини за проникване в дома – по стените, през таванските помещения, дори през канализацията. Много по-ефикасен метод е да обезопасите дома си отвън. За целта огледайте периметъра около жилището и обърнете внимание на следното:

 • Огледайте се за външни отвори и дупчици около дома. Такива се намират  както в близост до основата, така и по покривите на сградите. По възможност блокирайте отворите с ламарина или метални мрежи.
 • Запълнете дори и най-малките дупчици. Плъховете са гъвкави животинки и за да проникнат в дома е достатъчно да намерят дупчица с радиус 5 см.
 • Ако имате двор с градина не засаждайте растения в близост до жилищната сграда.
 • Премахнете клоните на дърветата, които се опират в покрива. Плъховете са отлични катерачи и много лесно проникват в дома именно през покривната част.
 • Дръжте кофите за боклук, далече от дома си. Плъховете са всеядни животни и миризмата на хранителни отпадъци ги привлича. За съхранението на битови отпадъци използвайте плътно затварящи се кофи.
 • За запълване на дупчиците по фасадата на къщата използвайте ламарина или друг стабилен метален материал. За по-малките отвори може да използвате лепило.
 • По възможност преградете с решетки или мрежи отворите на канализацията, вентилацията, стените и др. Отворите на решетките трябва да бъдат с големина до 2 х 2 см

Как да се отървем от плъховете, които са проникнали в дома

Има няколко начина за справяне с тях. Съществуват както физични, така и химични методи. Имайте предвид, че самостоятелната химична обработка никак не е препоръчителна. Всъщност до химични средства е добре да се прибягва в последния етап от борбата с тях, когато вече е постигнат значителен контрол на числеността им. Проблемът идва от непредвидимите последствия, които имат химичните препарати. Използването на отрова за плъхове е особено опасно, ако имате домашен любимец или малки деца. Известни са достатъчно случаи на отравяне на домашни животни след изяждане на отровен плъх. Освен това отровеното животно може да не успее да излезе навън, а да умре вътре в дома. Загиналия на труднодостъпно място гризач отделя силно неприятна миризма в продължение на седмици. Затова, използването на отрова трябва да се извършва само от специалист.

Естествен метод за борба с плъховете са котките, които контролират популацията на тези гризачи от векове. Това не се отнася за домашните котки, тъй като и те също като хората са подложени на риск от отравяне или заболяване в следствие на контакт с плъхове.

Капаните са често използвано средство, когато популацията на плъховете в дома е с малки размери. Съществува изобилие от капани за плъхове:

 • традиционни с примамка,
 • капани с лепило,
 • електрически капани,
 • капани, които улавят плъховете живи и др.

За съжаление капаните не са гаранция за трайно и ефикасно справяне с проблема. Всъщност първото и най-важно условие за ефективна борба е познаването на поведението и навиците на гризачите, които обитават дома ни.

Плъховете много добре познават обстановката в жилището, което населяват и всякакви нововъведения не са им по вкуса. А когато се почувстват застрашени стават особено предпазливи. Затова не е учудващо, че капана може да стои празен в продължение на седмици, а плъховете да продължават да се разхождат съвсем спокойно из дома. Един от начините да надхитрите плъха с помощта на капан с примамка е първоначално да закачите стръвта, така че механизма на залавяне да не сработи. След като опитат няколко пъти от храната плъховете ще станат по-смели и тогава капана ще може да се използва ефективно.

Друго важно условие за ефикасност е локализацията на капаните. Най-удачните места за целта са маршрутите, които се изминават всекидневно от гризачите. Такива са ръбовете на стените и пода, по които плъховете притичват за да бъдат по-незабележими. Лесен начин за идентифициране на пътеките са мръсните петна, които се получават от триенето на козината им в основата на стените. Поставете капаните в близост до основата на стените. Една от най-ефективните техники е да се поставят поне два капана по протежение на стената.