Обади се

Дървеници

Дървеници

Дървеницата е вид насекомо, което е известно още от древни времена. Тогава  проблемът с дървениците се счита за социален, а появата на това насекомо се свързва с условията на живот и хигиената в помещенията. Днес дървеницата е широко разпространена в средата на обитаване на човека и може да се срещне във всеки един дом.

Тялото на дървеницата е твърдо, овално с дължина около 8 мм. Дървеницата паразитира по хората, по птици и домашни животни. Обитава сухи помещения, като предпочита трудно достъпни места – дупки или пукнатини и други защитени места в къщи, курници и други селскостопански постройки.  Тези насекоми излизат от скривалището си предимно нощем, когато се хранят. Когато не се хранят с кръв от гостоприемника си, те обикновено стоят в гнездата си или в цепнатини в стаите помещенията. Обикновено реагират отрицателно на светлина, но когато са гладни, дървеници ядат и през деня. Креватната дървеница има специфична миризма, която се усеща само когато тя е в близост.

Поради нощния си режим на живот, присъствието на този неприятен съжител дълго време може да остане незабелязано,  а ухапванията по тялото да се асоциират с обикновена алергия. И докато собствениците търсят причината за „алергията” дървениците се размножават активно и могат да се разпространят в съседните жилища.

Дървениците са по-малко опасни от другите насекоми, но все пак не трябва да се подценяват. При ухапване слюнката им причинява раздразненията и възпаленията по кожата на гостоприемника. В редки случаи те могат да причинят аналитичен шок или анемия при хората, предразположени към тези болестни състояния. Ето защо при съмнение за ухапване от дървеници е добре да се консултирате с лекар за да се предотвратят по-сериозни болести и заразявания.

Борбата с дървениците обикновено е продължителна и се възпрепятства от тяхната висока плодовитост, както и от способността им да се адаптират към използваните препарати за тяхното унищожение. Освен това те обикновено обитават трудно достъпни места и изпълзяват от там само през нощта, което също усложнява елиминирането им.

Изхождайки от особеностите на начина им на живот е важно да се отбележи, че ако в процеса на изтребване на дървениците останат незасегнати единици ( в това число техни яйца и ларви, разположени в труднодостъпни места) популацията им се възстановява много бързо, а новото поколение придобива резистентност към вече използвания препарат.

Затова самостоятелната намеса, без използването на професионално оборудване и препарати не дава ефективни резултати. Борбата с дървениците трябва да се провежда с помощта на качествени препарати и под контрола на професионалисти, притежаващи опит в провеждаането на дезинсекционни мероприятия.