Обади се

Внимание кърлеж

Добавено на 2017-05-09 17:57:16 в Кърлежи

Тази пролет, заедно с пробуждането на природата се оживиха и тези, които всъщност съвсем не желаем да виждаме – кърлежите. През месеците април – юни популацията на кърлежите нараства и рискът от заразяване с пренасяните от тях инфекции се увеличава. Именно през пролетта се наблюдава бум в активността на тези опасни за човека насекоми.

Място на срещата Опасността да се сдобием с кърлеж е еднакво голяма, както сред природата, така и в града. През топлите месеци насекомото може да бъде пренесено вкъщи с помощта на домашния любимец. Приемници на кърлежите са мишките, плъховете и други неприятни гадинки, които обитават дори и най-цивилизованите градове.

Интересен е фактът, че поради отсъствие на зрение кърлежите се ориентират за приближаващата жертва единствено по миризмата от разстояние на цели 10 метра.

Много често кърлежите остават незабелязани, поради малките им размери. Младият кърлеж е с размери не по-големи от маково семе. Попадайки върху повърхността на кожата младия кърлеж се насища с кръв за 2 дни, докато възрастните индивиди могат да паразитират в продължение на цели 2 седмици и да достигнат размери с диаметър до 2 см.

В момента в който паразита попадне върху дрехите на човека, той започва да се движи в търсене на подходящо място за закачане. Кърлежите предпочитат по-меките  повърхности на кожата – под мишниците, слабините и др. Попадайки върху подходящ открит участък от тялото на жертвата кърлежа се забива, като прониква в най-горния слой на кожата. Закачането на кърлежа става неусетно и е абсолютно безболезнено, благодарение на обезболяващо вещество, което той отделя. Ако кърлежа не е бил забелязан веднага след попадането му върху тялото, то неприятните симптоми могат да се провят след 2-3 дни. Те включват появата на лека дърпаща болка и възпалителен процес в мястото на ухапване.

Ухапването от кърлеж само по себе си не е опасно, проблемът е в множеството сериозни и труднолечими заболявания, които пренасят. Тези паразити не само пренасят, но имат и възможността да съхраняват редица инфекциозни болести, най-известните от които са вирусен енцефалит, лаймска болест, хеморагична треска и тиф.

Ако откриете кърлеж по тялото си Преди всичко не изпадайте в паника. Естествено най-добрия вариант при откриване на този паразит е намесата на лекар. Но, ако в дадения момент не съществува такава възможност, то може да пробвате да отстраните кърлежа сами. Кърлежа се изважда с помощта на пинцета по следния начин: хванете кърлежа под прав ъгъл в самата му основа, възможно най-близо до главата, като внимавате да не го огънете или скъсате. След това внимателно извадете паразита с леко старателно издърпване. Кърлежа не трябва да се изважда рязко, тъй като съществува опасност от скъсване на челюстния му апарат, който е забит в кожата и това да доведе до хирургическа намеса.