Обади се

Видове хлебарки срещани у нас

Добавено на 2017-05-09 18:06:22 в Борба с хлебарки

Хлебарките са древни насекоми от разряд Blattaria. Първите открити вкаменелости на хлебарки са от преди 300 млн.години. В днешно време са описани над 4000 вида хлебарки. За щастие на територията на България се срещат само 4 вида синантропни (тясно свързани с живота на човека) хлебарки.

Американска хлебарка (Periplaneta americana)

Американската хлебарка е разпространена във всички тропични и субтропични райони и в много части на умерената климатична зона. В нашата страна тя е установена в началото на века в някои пристанищни градове, а през последните Юг. е открита и в други големи градове. Среща се в мазета — в близост до тръбите на отоплителната инсталация и в абонатни станции, откъдето се разселва и в жилищните помещения. Тя е едра хлебарка с дължина на тялото 35—40 мм .  Окраската й е от червена до шоколадово-кафява. Предпочита топла и влажна среда с температура 28°С, макар че е активна при 21—33°С. Среща се в ресторанти, предприятия на хранителната промишленост, магазини за хранителни стоки и на други места, където има храна, но може да се види и извън жилищата — в сметища, под дърва за горене, в мини, а също и в неотоплявани жилища. В топлите райони живее на открито през цялата година, а при умерен климат — само през топлите месеци. Женската отлага яйчната капсула на грижливо подбрано място, скрита, залепена за някаква повърхност. Една женска снася от 21 до 59 капсули с по 16 — 28 яйца, от които след 30 — 100 дни се излюпват малките (стадий нимфа). За 5 — 15 месеца те линеят 7 — 13 пъти и се превръщат във възрастни. Продължителността им на живот е от 100 дни до 2 — 3 години.

Кафява (германска) хлебарка (Blattella germanica)

Това е най-разпространената хлебарка в България и в света и е една от най-дребните. Въпреки името си германската хлебарка произхожда от Азия. Среща се в жилища с централно парно отопление, както и в помещения, в които се държи храна, където оптималната температура е около 25-28°С. Женската хлебарка носи капсулата  (оотека) от 1 до 4 седмици и отлага на влажно място, за да могат малките да пият веднага след като се излюпят. Всяка капсула съдържа 35-45 яйца, а всяка женска хлебарка може да отложи през живота си от 4 до 8 капсули. Този вид хлебарки живеят от 100 дни до 1 година. Германската хлебарка може да се открие навсякъде в сградата, но предпочита топли и влажни места. Най-често се среща в кухни и бани, но обитава и останалите стаи. Всяка пукнатина или процеп, разположени близо до източник на храна или вода е потенциално убежище, където германската хлебарка прекарва около 75% от живота си. Възрастните достигат на големина 13-15 mm. На цвят са светло кафяви до жълтеникави. Женската германска хлебарка се отличава от мъжката по по-късите си крила.

Черна (ориенталска) хлебарка (Blatta orientalis)

Въпреки името си, тези големи черни хлебарки, произхождат от северна Америка и са разпространени в цял свят. Тези хлебарки се срещат най-често в канализацията, но могат да оцелеят и на открито. През деня те се крият в недостъпни пукнатини и тъмни ъгълчета на кухненски мебели. Хранят се с всякакви органични продукти и отпадъци. Женските хлебарки могат да гладуват до 30-40 дни. Възрастните мъжки ориенталски хлебарки са на дължина около 25 mm, а женските около 32 mm. Предпочитат да обитават канали, мазета, по-ниски етажи и влажни места с температура 20-27°С. Понякога могат да бъдат срещнати и на открито по клони, листа, в близост до жилищни сгради и т.н. Женската хлебарка отлага в близост до храна на защитено място 7-8 капсули (оотеки), всяка от които съдържа 16-18 яйца. Продължителността на живота на черната хлебарка е около 180 дни.

Кафяво ивичеста (мебелна) хлебарка (Supella longipalp)

Мебелната хлебарка е дребна хлебарка, близка по размери и окраска до кафявата хлебарка. Тя е почти космополитен вид и се среща главно  в тропичните и субтропичните области.  В нашата страна този вид е по-слабо разпространен в сравнение с останалите три вида хлебарки. Видът обитава местата, които предпочита и кафявата хлебарка, но за разлика от нея може често да се види в спални, скрита в мебели, зад картини и книги и поради това често се нарича мебелна хлебарка. Женските хлебарки снасят на защитено място общо 10-20 яйчни капсули с по 16 яйца на 7-10 дневни интервали. Нимфите линеят 6-8 пъти за около 55 дни при температура 30°С и до 276 дни при по-ниска температура. Възрастните хлебарки живеят от 90 до 115 дни при 30°С.