Обади се

Лечение на ухапване от бълхи

Добавено на 2017-05-09 18:14:18 в Борба с бълхи

През летния сезон, заедно с настъплението на кърлежите се активизират и други неприятни паразити – бълхите.  Тези насекоми най-често попадат в жилищата посредством домашните любимци, които ги пренасят от улицата. След попадането им в благоприятна среда бълхите моментално започват да се размножават и да търсят източник на храна.

Освен, че могат да паразитират върху вашите домашни любимци, често и хората стават гостоприемници на бълхите. Ухапванията от бълхи са най-честите случаи на ухапвания от насекоми при хората. При попадане върху кожния участък на жертвата, с помощта на челюстите си бълхата прониква през повърхността на кожата. По време на ухапването се отделя слюнка, която съдържа ферменти и антикоагуланти. Антикоагулантите забавят съсирването на кръвта и по този начин позволяват на бълхата да се храни с нея. Отделяните ферменти по време на ухапване предизвикват алергична реакция.  Алергична реакция след ухапването се проявява след няколко часа или дни, в зависимост от чувствителността на кожата. На мястото на ухапване се появява обрив, който може да остане за различен период от време – от няколко дни, до няколко седмици. При хора, предразположени към алергии могат да се появят открити рани. Често жертвата дори не подозира за истинската причина за алергията.

Как изглеждат ухапванията от бълха?

Обривите, които са резултат от ухапвания от бълха най-често се локализират в долната част на краката около глезените. Обикновено те наподобяват червени петънца или точки с ореол, който съпровожда алергията в продължение на няколко часа, в зависимост от реакцията на организма. При някои хора ухапването предизвиква сърбеж, а при други може да се превърне в сериозно възпаление. Децата са най-уязвими към ухапвания на бълхи и в повечето случаи те могат да бъдат безпогрешно разпознати.

Първа помощ при ухапване от бълха

Има няколко начина да си помогнете преди да се обърнете към лекар, особено ако алергията не е сериозна. 1.    Промийте мястото на ухапване с антисептичен препарат или сапун 2.  Направете компрес с лед върху поразения участък. Той ще успокои мястото на ухапване и ще ви помогне да избегнете отичането и възпалението. 3.  За да намалите сърбежа и да спомогнете за по-бързото излекуване на обрива, може да използвате стероидни кремове, съдържащи хидрокортизон, като латикорт, адвантан и др.

Не забравяйте, че превенцията е винаги по-добрия вариант от лечението. Бълхите се размножават с голяма скорост и борбата с тях може да бъде доста трудоемко и времеемко занятие. Комплексните мероприятия за унищожение на бълхи включват лечение на домашните животни, дезинсекция на жилищните помещения и двора. При обезпаразитяването на жилището се използват препарати против бълхи, безвредни за хората и домашните любимци. Всички тези дейности изискват огромни усилия и последователност, но след като успеете да се отървете от паразитите и техните ухапвания, ще разберете, че всичките тези действия са си заслужавали.