Обади се

Средства за борба с комарите

Добавено на 2017-05-09 18:48:04 в Борба с комари

През лятото зачестяват ухапванията от комари. При ухапване насекомото „инжектира” антикоагулантно вещество, което възпрепятства съсирването на кръвта в мястото на ухапване. По този начин комарът има възможност да смуче кръв. Именно слюнката на комара предизвиква сърбеж и парене на кожата, а понякога дори алергии и инфекции. Чувствителността към комари при хората е различна– от пълна нечувствителност до силна алергична реакция. В някои случаи ухапването може да доведе до местно нагнояване. Съществуват редица ефикасни продукти, с които можете да се предпазите от ухапванията. Кой от всички ще предпочетете е въпрос на личен избор.

Мрежа за комари Мрежите за комари закачени плътно върху прозорците възпрепятстват проникването на комарите в жилищните помещения. Децата са особено уязвими – затова е добре да използвате мрежи за комари в детските стаи. През последните години с особена популярност се ползват мрежи за детски легла и летни колички.

Изгарящи спирали за комари По време на горенето спиралите отделят активна съставка, която прогонва досадните насекоми и не им позволява да се върнат отново. Използват се на открито – в градини, на тераси, лодки, палатки, на къмпинг, пикник и др. Не използвайте спиралата в близост с лесно запалими вещества. Имайте предвид, че спиралата изпуска неприятна миризма и в случай, че се използва в затворено помещение е необходимо то да се проветри след употреба.

Аерозол срещу комари Аерозолът е много ефективно, но в същото време токсично средство. Употребата му се препоръчва само в краен случай. Когато използвате аерозол в кухнята покрийте всички съдове и продукти за да избегнете замърсяване с токсични вещества. Пазете аерозола далече от деца и проветрете помещенията след използването му.

Ултразвук за комари Ултразвукът за комари е съвременно средство, което излъчва ултразвуков сигнал, неприятен за комарите и недоловим за човешкото ухо. Този уред е безвреден за децата – не отделя никакви химически вещества и няма нужда да проветрявате детската стая след използването му.

Ултразвуковете за комари са два вида- такива, които се включват в електрическата мрежа и такива, които работят с батерии. Първите се използват в затворени помещения и имат обхват на действие 25 кв.м, а вторите могат да се използват и сред природата и отблъскват комарите в радиус до 3 метра.

Лампи против комари Лампите против насекоми са много ефективно решение за премахването на комари и други досадни насекоми. Те излъчва луминесцентна светлина, която привлича комарите и те се събират около нея. Насекомите преминават през металната решетка, която ги убива.

Репелентни лепенки за комари Лепенките имат силно отблъскващо действие срещу повечето насекоми – комари, мухи, кърлежи и др. Често се използват при разходки на открито, спорт, отдих, пикник. Подходящи са за използване и в затворени помещения. Лепенката се залепва в близост до детето – по дрехите, обувките, над леглото и др. Не трябва да се лепи директно върху кожата.

Народни средства за борба с комарите Свойствата на някои растения отблъскват комарите. Такива са цитрусовите плодове, лавандулата и розмарина. По тази причина голяма част от тях се съдържат в част от репелентите и аерозолите.

Няколко полезни съвета:

  • При излет или разходка сред природата носете подходящо облекло, в светли тонове, което не привлича летящите насекоми;
  • Нанасяйте репеленти под формата на лосиони, кремове и аерозоли върху откритите части на тялото (крака, ръце, шия);
  • Дръжте затворени прозорците и вратите при включено осветление – светлината привлича комарите;
  • Обработете защитните мрежи на прозорците с репеленти;
  • Избягвайте разходките вечер в близост до места, които са огнища на комари – водоеми и заблатени участъци.