Обади се

Болести, пренасяни от кърлежите

Добавено на 2017-05-09 18:50:01 в Кърлежи

Ухапванията от кърлеж могат да бъдат опасни и да доведат до тежки инфекциозни заболявания. Според данни на статистиката през последните години все повече зачестиха както случаите на ухапвания, така и заразяването с тежки болести.

Не всяко ухапване означава диагноза. Установено е, че заразени са по-малко от 1/5 от кърлежите. Освен това заразата не се предава още в момента на ухапване, а след около 24-48 часа смучене на кръв. Ето защо, ако забележите кърлеж по тялото си е много важно той да се извади веднага.

Основните болести, пренасяни от кърлежите са Лаймска болест, Марсилска треска и Кримска хеморагична треска.

Начините за заразяване с инфекцията са два – чрез ухапване или при невнимателно размачкване на кърлежа, например при вадене или почистване на домашния любимец.

Лаймска болест

Една от най-често предаваните инфекции от кърлежи е Лаймската болест. Предполага се,че около 20% от възрастните иксодови кърлежи са новители и причинители на това заболяване. Разпознаването и диагностицирането на това заболяване е трудно, тъй като клиничната картина може да имитира редица други болести.

Инкубационния период е от 3 до 30 дни. Сигурен знак за развитието на инфекцията е появата на характерно зачервяване на кожата в мястото на ухапване. Обикновено се появява петно с диаметър не по-голям от 5 мм, което с времето се разширява. Други симптоми са увеличени лимфни възли, разположени в близост до мястото на ухапване, температура, болки в мускулите и отпадналост. Често симптомите отшумяват без лечение, но причинителят на инфекцията остава в организма.

След няколко месеца се развива вторият стадий на болестта. Симптоми, които са характерни за него са учестен пулс, световъртеж и нарушения в концентрацията, често потене, поява на множество червени петна по кожата. По-късно се появяват тежки ставни, очни и сърдечни нарушения.

Третият стадий протича години след заразяването, когато се проявяват усложненията от нелекуваната Лаймска болест.

Лечението на Лаймската болест е трудно и продължително. Според стадия на болестта се назначава специфично лечение. За лечение се използват високи дози антибиотици. Въпреки лечението са възможни рецидиви месеци и дори години по-късно.

Марсилска треска

Друго често разпространено заболяване е Марсилската треска. Инкубационния период продължава по-кратко – от 3 до 7 дни. На мястото на ухапване се появява тъмно петно с коричка. След скрития период се появяват симптомите на болестта – отпадналост, силно главоболие, висока температура, гадене, повръщане и зачервяване на очите. Най-късно до четвъртия ден след проявата на тези неразположения се появява характерен петнист обрив по тялото, включително по дланите и стъпалата, при което общото здравословно състояние още повече се влошава.

На болните се изписва антибиотично лечение и организма се възстановява напълно за около 10 дни. При нелекуваните случаи се получават тежки усложнения на черния дроб, нервната система и бъбреците.

Кримска хеморагична треска

Кримската хеморагична треска е най-тежко протичащото заболяване, причинено от кърлеж. За щастие тя е най-рядко срещаната болест, пренасяна от кърлеж у нас. Среща се предимно при възрастни, които работят и контактуват често със селскостопански животни. Инфектирането се получава при ухапване или при контакт с кръвта на болния при медицинска манипулация.

Симптомите на Кримската хеморагична треска наподобяват грипа. Заболяването започва с висока температура, мускулни и ставни болки, втрисане и др. Ако не се вземат мерки на време се появяват обилни кръвоизливи във вътрешните органи на тялото. Засегнати са също кожата и венците. Ако не се лекува може да доведе до смъртен изход.