Ухапване от насекоми – първа помощ

ухапване комар

Досадните жужащи и хапещи насекоми са в състояние да провалят и най-приятната почивка. През летните горещини, особено през нощта, ухапванията от комари, мухи, бълхи и други насекоми са твърде неприятни и предизвикват силен сърбеж, а в някои случаи и алергии. Понякога дори беозобидното ухапване от комар може да отключи алергична реакция, така че е добре да бъдем подготвени и защитени от досадните насекоми.

Ухапване от комар

Комарите са кръвосмучещи насекоми, които са преносители на множество вирусни и бактериални инфекции, като малария, туларемия и др. За щастие по нашите географски ширини не съществуват комари, преносители на тези опасни заболявания, но пък ухапването им може лесно да причини алергия. Тези насекоми са най-активни рано сутрин и вечер при температувра на въздуха 25-27.

Различните хора реагират по различен начин на ухапване от комар. Някои са напълно нечувствителни към отделяната от комара слюнка, а други дори могат да получат алергичен шок.
Самото ухапване предизвика парене и сърбеж, което се дължи на токсичната слюнка на комара. Най-важното, което трябва да направите при ухапване е да се въздържате да разчесвате мястото, тъй като това ще раздразни кожата и може да доведе до инфекция. За да облегчите неприятните усещания, може да направите компрес с лед или да използвате успокояващи кремчета, които се продават в аптеката.

Не забрявяйте, че винаги е по-добре да вземеш мерки предварително, вместо да страдаш след това. За целта използвайте репеленти. Те се нанасят върху откритите части на тялото и ни пазят от комари и други жужащи гадинки в продължение на няколко часа. В аптечната мрежа се предлагат множество средства за борба с комарите. Много разпространен репелент, който има профилактично действие е Autan. За бебета и малки деца може да използвате Zanzarin.

Ужилване от oса

Всеки от нас знае, че първото нещо, което трябва да направим ако ни ужили оса е да извадим жилото. На мястото на ужилване се поставя компрес от лед или мокра студена кърпа. Може да се използва мокра кърпа, напоена в разтвор ор вода с малко оцет. Средствата, които облекчават болката при ухапване са невен, листа от бъз, спирт и глицерин.

При ужилване на хора, които са склонни да проявяват алергични реакции към ужилвания се прави стегната превръзка в мястото на ухапване. По този начин се възпрепятства и се забавя разпространението на отровата по цялото тяло. Задължително е да приемат противоалергичен медикамет (като алергозан, лоратидин и др.) и да потърсят лекарска помощ.

Внимание! Незабавно потърсете лекар, ако ужиленото място се намира в устната кухина или гърлото, имате задух, гадене или повръщане след ухапването.

Ухапване от бълха

Самото ухапване от бълха е напълно безболезнено, но резултатите от него не закъсняват, а понякога последиците могат да бъдат много сериозни. Бълхите са преносители на опасни болести, като туларемия, тиф и чума. Ухапванията от бълхи предизвикват сърбящи кожни обриви. За да намалите неприятните усещания може да си направите компрес с лед.

Мухи

Мухите са преносители на различни заболявания, най-сериозни, сред които са коремен тиф и туберкулоза. Мухите често сменят източника си на хранене и по този начин лесно могат да замърсят храната, която консумираме. Те са една от причините за стомашно-чревни разстройства и диария през лятото. Лесен начин да се защитим от тях е да използваме аерозоли и ленти, които намаляват тяхната численост у дома.

There are no comments yet. Be the first and leave a response!

Leave a Reply

Wanting to leave an <em>phasis on your comment?

Trackback URL http://hlebarkibg.com/blog/wp-trackback.php?p=66